Σαν σήμερα…

0

Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

421 π.Χ. Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, υπογράφοντας τη “Νίκειο Ειρήνη”. Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.

1452 Γεννήθηκε ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και επιστήμονας Λεονάρντο ντα Βίντσι

davintsi

1738 Κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η ιταλική όπερα Ξέρξης του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ.

1748 Γεννήθηκε ο ιατρός, Αδαμάντιος Κοραής, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού

korahs 1

1755 Εκδίδεται στο Λονδίνο το Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας του Σάμιουελ Τζόνσον.

1811 Γεννιούνται τα δίδυμα από το Σιάμ, ο Τσανγκ και ο Ενγκ Μπάνκερ, που ήταν ενωμένα στο στήθος. Από αυτά βγήκε ο όρος “σιαμαία δίδυμα”.

1817 Ιδρύεται στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ το Αμερικανικό Σχολείο Κωφών, το πρώτο αμερικανικό σχολείο για κωφούς.

1850 Η Αγγλία αίρει το ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών παραλίων (Υπόθεση Πατσίφικο). Πρόκειται  για διπλωματική _πολιτική κρίση μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας που ανέκυψε με αφορμή την επίθεση το 1847 κατά της περιουσίας του βρετανικής υπηκοότητας Εβραίου Δον Πατσίφικο, προξένου της Πορτογαλίας. Η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει για πρώτη φορά το «κάψιμο του Ιούδα», από σκέψη μήπως ενοχληθεί ένα μέλος του τραπεζικού οίκου Ρότσιλντ που βρισκόταν στην Αθήνα. Με αφορμή την απαγόρευση αυτήν ο κόσμος επιτέθηκε στον Δον Πατσίφικο, εισέβαλε στο σπίτι του και προξένησε καταστροφές. υτός ζήτησε υπέρογκο ποσό ως αποζημίωση από το ελληνικό κράτος αλλά δεν ικανοποιήθηκε και τότε στράφηκε στη βρετανική κυβέρνηση, από την οποία ζήτησε βοήθεια γράφοντας ότι ανέμενε μάταια αποζημίωση σχεδόν δύο χρόνια.
Η υπέρμετρη αντίδραση της Βρετανίας, που κορυφώθηκε με τον ναυτικό αποκλεισμό της χώρας από το Βρετανικό Ναυτικό το 1850 και την κατάσχεση ελληνικών πλοίων στο Αιγαίο, ώστε να αναγκαστεί η Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση, αποτελεί πρωτοφανή στην ιστορία των διεθνών σχέσεων αναίτια επίδειξη ισχύος και αμφισβήτηση της κυριαρχίας κυρίαρχου κράτους και έχει παραμείνει κλασικό παράδειγμα στρατηγικής καταναγκασμού μέσω της «διπλωματίας της κανονιοφόρου».

1856 Γεννήθηκε ο λογοτέχνης, Ζαν Μορεάς

1865 Ο Αβραάμ Λίνκολν πεθαίνει αφού πυροβολήθηκε το προηγούμενο βράδυ από τον ηθοποιό Τζον Γουίλκς Μπουθ.

1876 Πέθανε ο Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας Αθηνών. Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. (Γεν. 15/10/1810)

1896 Γεννήθηκε ο Νικολάι Σιμιόνοφ, Σοβιετικός φυσικός και χημικός. Το 1956 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ της Χημείας για την εργασία του σχετικά με τον μηχανισμό του χημικού μετασχηματισμού. Το 1922, μαζί με τον Πιότρ Καπίτσα, ανακάλυψαν έναν τρόπο για την μέτρηση του μαγνητικού πεδίου του ατομικού πυρήνα. Αργότερα η πειραματική διάταξη βελτιώθηκε χάρη στην βοήθεια του Όττο Στέρν, και το πείραμα μετονομάστηκε σε “Πείραμα Στερν-Γκερλάτς”. Το 1925, μαζί με τον Γιάκοφ Φρένκελ, σπούδασε την κινητική της συμπύκνωσης και την προσρόφηση των ατμών. Το 1927, σπούδασε τον ιονισμό των αέριων και δημοσίευσε ένα σημαντικό βιβλίο, το «Χημεία του Ηλεκτρονίου». Το 1928, μαζί με Βλαντιμίρ Φοκ, δημιούργησε μια θεωρία της θερμικής διαταραχής από την απαλλαγή των διηλεκτρικών. Διορίστηκε καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Πετρούπολης το 1928. Το 1931, οργάνωσε το Ινστιτούτο Χημείας και Φυσικής της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών και έγινε ο πρώτος διευθυντής του Ινστιτούτο_το 1932, έγινε μέλος της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο Νικολάι Σιμιόνοφ πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1986, σε ηλικία 90 ετών.

1896 Πέθανε ο ποιητής και πεζογράφος, Γεώργιος Βιζυηνός (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαηλίδη)

vizuinos

1896 Λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

1912 Βυθίζεται στις 2:20 π.μ. ο “Τιτανικός”, ύστερα από μια φοβερή σύγκρουση με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό το βράδυ της 14ης Απριλίου στις 23:40 μ.μ. Το βρετανικό υπερωκεάνιο είναι το πρώτο στην ιστορία που χρησιμοποιεί τον κώδικα διάσωσης S.O.S. Οι βάρκες κατεβαίνουν μισό γεμάτες. Για περίπου 1500 ψυχές ο Τιτανικός γίνεται ο υγρός τους τάφος. Η περισυλλογή των 700 διασωθέντων γίνεται από το πλοίο “Καρπάθια”, που καταφθάνει 3 ώρες μετά.

1913 Η Αλβανία ανακηρύσσεται αυτόνομο βασίλειο, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου

1920 Ιδρύεται στη Μαδρίτη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας

1920 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Λίγο αργότερα θα εκτελεστούν

saco

1923 Στον κινηματογράφο Ριάλτο Θίατερ της Νέας Υόρκης προβάλλεται η πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία

1927 Αρχίζει η μεγάλη πλημμύρα του Μισσισσιππή, η πιο καταστροφική πλημμύρα ποταμού στην ιστορία των Η.Π.Α.

1931 Κατά τις 2 το πρωί δραπετεύουν από τις φυλακές Συγγρού τα στελέχη του ΚΚΕ Ανδρόνικος Χαϊτάς (Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ), Κώστας Ευτυχιάδης (μέλος του ΠΓ), Μήτσος Παπαρήγας (μέλος του ΠΓ), Βασίλης Ασίκης (μέλος της ΚΕ), Ορφέας Οικονομίδης, Λευτέρης Αποστόλου και Περικλής Καρασκόγιας (είχαν καταδικαστεί τον Γενάρη του 1931 σε φυλάκιση με το Ιδιώνυμο), καθώς και ο καταδικασμένος σε θάνατο κομμουνιστής φαντάρος του Καλπακίου Μάρκος Μαρκοβίτης. Το έργο της απόδρασης βοηθήθηκε και από τον αρχιφύλακα δεκανέα Ελ. Γρηγοριάδη.

1935 Γεννήθηκε ο ηθοποιός Σταύρο Παράβας

paravas

1938 Γεννήθηκε η  Ιταλίδα ηθοποιός Κλαούντια Καρντινάλε

1939 Γεννήθηκε ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

1944 Ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Κάιρο όπου καταθέτει στους Βρετανούς σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος. Στο σχέδιο αυτό ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήριζε το ΕΑΜ ως «οργανωμένην ένοπλον μειοψηφίαν η οποία τρομοκρατεί την μεγάλην αφοπλισμένην και ανοργάνωτον πλειοψηφίαν του Ελληνικού Λαού», προειδοποιώντας ενάντια σε οποιαδήποτε ημίμετρα ή ταλαντεύσεις στην αντιμετώπισή του. Τέλος, πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» με τη συμμετοχή και του ΕΑΜ. Λίγες μέρες αργότερα ο Γ. Παπανδρέου, με τη συμφωνία του ελληνικού πολιτικού κόσμου στην Αίγυπτο, Βρετανών και Παλατιού, θα οριζόταν νέος Πρωθυπουργός της εκεί κυβέρνησης.

1945 Κοντά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα βρετανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκεντρώσεων Μπέργκεν-Μπέλσεν στη Γερμανία, όπου βρήκαν το θάνατο 35.000 Εβραίοι.

1951 Δημοτικές και κοινοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Παρά την τρομοκρατία, ο Δημοκρατικός Συνασπισμός (εκλογικός συνασπισμός που στήριζε το ΚΚΕ και στον οποίο μετείχαν πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων του ΕΑΜ) έλαβε στην Αθήνα 16,7% (Γ. Σπηλιόπουλος) και 23,4% στον Πειραιά (Δ. Μαριόλης). Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά.

1952 Η αμερικάνικη τράπεζα Φράκλιν Νάσιοναλ Μπανκ εκδίδει την πρώτη πιστωτική κάρτα.

1953 Ο πάπας Πίος ΙΒ’ εγκρίνει τη μέθοδο της ψυχανάλυσης, δηλώνοντας ότι τη θεωρεί ως ένα επιπλέον σύγχρονο μέσο για την αποκατάσταση της διανοητικής υγείας των ανθρώπων.

1958 Πρώτη διεθνής εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης γυναικών της Ελλάδας, στον αγώνα εναντίον της αντίστοιχης ομάδας του Λιβάνου και νίκη για τις Ελληνίδες αθλήτριες με σκορ 68 — 32 (ημίχρονο 33–19). Ο αγώνας έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου, στην Κυψέλη.

1959 Γεννήθηκε η Emma Thompson (Έμμα Τόμσον) Αγγλίδα ηθοποιός, σεναριογράφος και συγγραφέας βραβευμένη με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 1992 Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ (Howards End) καθώς και με Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία του 1995 Λογική και Ευαισθησία (Sense and Sensibility). Η ηθοποιός έχει επίσης τιμηθεί με τρία Βραβεία BAFTA, δυο Χρυσές Σφαίρες και ένα Βραβείο Έμμυ. Μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της Τόμσον είναι οι εξής: Ερρίκος ο 5ος (Henry V, 1989), Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ (Howards End, 1992), Τα απομεινάρια μιας μέρας (The Remains of the Day, 1993), Εις το όνομα του πατρός (In the Name of the Father, 1993), Λογική και ευαισθησία (Sense and Sensibility, 1995), Όλες οι γυναίκες του προέδρου (Primary Colors, 1998), Αγάπη είναι… (Love Actually, 2003), Η τελευταία ευκαιρία (Last Chance Harvey, 2008) και Η μαγική ομπρέλα (Saving Mr. Banks, 2013).

1960 Η ΚΕ του ΚΚΕ θέτει το θέμα της νομιμοποίησης του Κόμματος με υπόμνημά της προς την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα Κόμματα. Το υπόμνημα υπέγραφε ο Απόστολος Γκρόζος.

1961 Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των Αμερικανών για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και την κατάληψη του νησιού. Για τον σκοπό αυτό η CIA είχε στρατολογήσει πάνω από 5.000 Κουβανούς αντικαθεστωτικούς και τους είχε εκπαιδεύσει στη Γουατεμάλα. Στις 15 του Απρίλη 1961 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «Β‑26», με διακριτικά της Κουβανικής Αεροπορίας, βομβαρδίζουν τις αεροπορικές βάσεις της Κούβας, ενώ στις 17 του Απρίλη αρχίζει η εισβολή, που, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καταλήγει σε συντριβή των αντεπαναστατών. Οι «εισβολείς» που ξεκίνησαν από τη Νικαράγουα, αποβιβάστηκαν στην παραλία Χιρόν του Κόλπου των Χοίρων, μια ελώδη περιοχή στο νότο της Κούβας. Μετά την πανωλεθρία των ΗΠΑ, οι εξελίξεις κινήθηκαν ταχύτατα. «Η Επανάσταση τώρα γίνεται σοσιαλιστική», τόνιζε ο Φιντέλ Κάστρο, στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Δύο βδομάδες μετά την επιχείρηση στον Κόλπο των Χοίρων, κατά τη διάρκεια του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ο Φιντέλ, στο λόγο του, χαρακτηρίζει την Κούβα «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής», ενώ την 1η του Δεκέμβρη δηλώνει: «Είμαι μαρξιστής — λενινιστής και θα είμαι μαρξιστής — λενινιστής μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μου» (902.gr).

1969 Επεισόδιο μεταξύ Βόρειας Κορέας και Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. (κατάρριψη αεροσκάφους ES-121 πάνω από την Ιαπωνική Θάλασσα, με νεκρούς 31 επιβαίνοντες).

1980 Πέθανε ο γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος, Ζαν Πολ Σαρτρ

1986 Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη. Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώνονται 60 άνθρωποι. Οι Αμερικανοί χάνουν ένα μαχητικό αεροσκάφος F‑111 με το διμελές πλήρωμά του.

1989 Στη Βρετανία, στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, συμβαίνει η μεγαλύτερη τραγωδία της ευρωπαϊκής ιστορίας του αθλητισμού, όταν πέφτει κιγκλίδωμα τριών μέτρων, με αποτέλεσμα 96 άτομα να σκοτωθούν, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Τουλάχιστον 250 είναι οι τραυματίες. Το γεγονός συμβαίνει λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ- Νότιγχαμ, λόγω της ύπαρξης 4.000 περίπου υπεράριθμων θεατών στην κερκίδα των φιλάθλων της Λίβερπουλ.

1990 Πέθανε η Σουηδέζα ηθοποιός, Γκρέτα Γκάρμπο

2019 Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την οροφή της Παναγίας των Παρισίων καθώς και την κορυφή του ενός οβελού της.

2023 Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ