Σαν σήμερα…

0

Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

1405 Γεννήθηκε ο Σκεντέρμπεης, Αλβανός ήρωας

1527 Ισπανικά και γερμανικά στρατεύματα λεηλατούν τη Ρώμη, γεγονός που ορισμένοι το θεωρούν ως το τέλος της Αναγέννησης. 147 Ελβετοί φρουροί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή τους, σκοτώνονται μαχόμενοι εναντίον των δυνάμεων του Καρόλου Ε΄ προκειμένου να διαφύγει ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ στο Καστέλ Σαντ’Άντζελο.

1536 — Αρχίζει η πολιορκία του Κούσκο, κατά την οποία οι δυνάμεις των Ίνκας προσπαθούν να ανακαταλάβουν την περιοχή από τους Ισπανούς. Το Κούσκο, Κούζκο (ισπανικά Cuzco, Κέτσουα Qosqo ή Qusqu), είναι μια πόλη στο ΝΑ Περού., με πληθυσμό 300.000 κατοίκων, ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 3.500μ. Η πόλη αποτελούσε την αρχαία ιστορική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα. Κατά τη βασιλεία του Σάπα Ίνκα Πατσακούτι, η μικρή πόλη-κράτος μεταμορφώθηκε σε μια τεράστια και δυνατή αυτοκρατορία.

[Vista panorámica de la ciudad de Cuzco]

1682 Η βασιλική αυλή της Γαλλίας μεταφέρεται στις Βερσαλίες. Ο Λουδοβίκος ΙΔ’, εγκαθίσταται στα ανάκτορα των Βερσαλλιών.1758 Γεννήθηκε ο δικηγόρος, Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, από τις ηγετικές προσωπικότητες της γαλλικής επανάστασηςroviesperos

1799 Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του Ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του Τούρκου ομολόγου του Καδήρ Μπέη. Με αυτή ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα μετείχαν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί). Με τη Σύμβαση τής Κωνσταντινούπολης (21 Μαρτίου 1800) πού υπέγραψαν η Ρωσία, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία, τα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζονταν σαν ενιαίο αυτόνομο κράτος φόρου υποτελές στο Σουλτάνο.

1825 Το Νεόκαστρο (Πύλος) παραδίδεται στον Ιμπραήμ, ο οποίος γίνεται κυρίαρχος της Μεσσηνίας.

1856 Γεννήθηκε ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, γερμανοεβραίος ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης

1877 Ο Ινδιάνος αρχηγός Τρελό Άλογο παραδίδεται στα αμερικανικά στρατεύματα στη Νεμπράσκα.

1889 Ανοίγει για το κοινό στο Παρίσι ο Πύργος του Άιφελ.

1912 Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτει με 266 ψήφους κατά και 219 υπέρ το αίτημα για χορήγηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

1913 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Σχινάς, που στις 5 Μαρτίου 1913 δολοφόνησε τον βασιλιά Γεώργιο Α’ στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε, πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής, όπου κρατούνταν. Ο ιστορικός Γ. Κορδάτος, επικαλούμενος συνομιλία που είχε με τον ίδιο τον πρωτοδίκη της υπόθεσης Β. Κανταρέ, αναφέρει γύρω από τα αίτια της δολοφονίας: «(Ο Β. Κανταρές) Είπε ότι στην αρχή, παρ’ όλο το ξύλο που έφαγε ο Σχινάς (σ.σ.: από τους αστυνομικούς), δεν έβγαλε τσιμουδιά, αλλά μια-δυο μέρες ύστερα, άρχισε να κάνει διάφορους υπαινιγμούς. Ενοχοποιούσε πράχτορες Γερμανούς και μάλιστα τον Γερμανό πρεσβευτή. Αλλά δεν προχωρούσε, αν και έλεγε πως υπάρχουν και άλλα πιο σπουδαία, πιο τρανά και πιο υψηλά πρόσωπα. […] Ο Σχινάς δεν ήταν μανιακός κι ανισόρροπος. Ίσα-ίσα τα είχε τετρακόσια και, όπως διαπιστώθηκε, έκανε ταξίδια στην Γερμανία και την Αυστρία. Η δολοφονία οργανώθηκε στο Βερολίνο ή στη Βιέννη» («Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας», 5ος τόμος, σελ. 314). Σύμφωνα με τον Γ. Κορδάτο, λοιπόν, η δολοφονία είχε να κάνει με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς Βρετανίας — Γερμανίας ενόψει του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γεώργιος πρόσκειτο στον Βρετανικό ιμπεριαλισμό, σε αντίθεση με τον γιο του Κωνσταντίνο Α’ (που τον διαδέχτηκε), που πρόσκειτο στο Γερμανικό.

1915 Γεννήθηκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, Όρσον Ουέλς   ένας ιδιαίτερος ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός, σκηνοθέτης, μα πάνω απ’ όλα ένας πραγματικός καλλιτέχνης που σε ηλικία μόλις είκοσι έξι χρονών ολοκληρώνει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, τον θρυλικό «Πολίτη Κέιν» (Citizen Kane – 1941). Η Έβδομη Τέχνη είχε μόλις ανακαλύψει το παιδί – θαύμα της και ο Γουέλς με τη σειρά του, έμελλε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον Κινηματογράφο.

«Εδώ και χρόνια προσπαθώ να γυρίσω την πλάτη μου στον κινηματογράφο, γιατί του αφιερώνω 90% της ύπαρξής μου, της ενεργητικότητάς μου. Πρέπει να σταματήσω να καταστρέφω έτσι τη ζωή μου, προσπαθώντας να εκφραστώ μέσα από τις ταινίες. Δεν είναι δυνατόν να περάσω τη ζωή μου ολόκληρη σε φεστιβάλ κι εστιατόρια, ζητιανεύοντας για χρήματα. Εδώ και τριάντα χρόνια οι άνθρωποι με ρωτούν πως κατορθώνω να συνδυάζω αρμονικά το Α και το Β. Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν το καταφέρνω. Τα πάντα μέσα μου αποτελούνται από αντιφάσεις. Όλοι μας αποτελούμαστε από αντιθέσεις, που δεν καταφέρνουμε να εναρμονίσουμε.» – Τζορτζ Όρσον Γουέλς (George Orson Welles)

To Be Continued…
«Προτιμώ να δουλεύω σαν ηθοποιός πάνω στη σκηνή του θεάτρου παρά μπροστά στην κάμερα. Θεωρώ τη δουλειά του κινηματογραφικού ηθοποιού φοβερά εξαντλητική, σωματικά και πνευματικά. Ειλικρινά, πιστεύω ότι δεν είμαι καλός κινηματογραφικός ηθοποιός. Ανεξάρτητα απ’ αυτό, προτιμώ να είμαι ηθοποιός παρά σκηνοθέτης κι απ’ όλα πιο καλά μου αρέσει να γράφω. Ο κινηματογράφος σαν εκφραστικό μέσο, φυσικά με γοητεύει. Αλλά κάθε φορά που σκηνοθετώ αναρωτιέμαι αν ξέρουμε κι αν καταλαβαίνουμε στ’ αλήθεια τι κάνουμε κι αν υπάρχει κάποια λογική συσχέτιση ανάμεσα στις χιλιάδες ώρες εργασίας του σκηνοθέτη και το τελικό αποτέλεσμα…» Όρσον Γουέλς

1937 Το γερμανικό Ζέπελιν «Χίντεμπουργκ» πιάνει φωτιά και καταστρέφεται αμέσως, κατά τη διαδικασία προσγείωσής του στο Νιου Τζέρσι. 36 από τους 95 επιβαίνοντες σκοτώνονται.

1940 Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το περίφημο μυθιστόρημά του «Τα Σταφύλια της Οργής».

stainbeg

1942 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις στις Φιλιππίνες παραδίδονται στους Ιάπωνες.

1945 Β΄ Παγκόσμιος: η Μίλντρεντ Γκίλλαρς Αμερικανίδα εκφωνήτρια ναζιστικής προπαγάνδας στο γερμανικό ραδιόφωνο (Mildred Elizabeth Gillars, πιο γνωστή με το ψευδώνυμο Axis Sally = Η Σάλυ του Άξονα, 29 Νοε 1900 — 25 Ιουν 1988) εκφωνεί την τελευταία προπαγανδιστική της εκπομπή προς τα συμμαχικά στρατεύματα.

1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.

1952 Πέθανε η Μαρία Μοντεσόρι, Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός, εμπνεύστρια της παιδαγωγικής μεθόδου, που φέρει το όνομά της

1961 Γεννήθηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης

1974 Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ παραιτείται μετά από την αποκάλυψη ότι ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου Γκίντερ Γκιγιόμ διενεργούσε κατασκοπία υπέρ της Λ.Δ. Γερμανίας.

1976 Καταστρεπτικός σεισμός 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Φριούλι της Ιταλίας, με αποτέλεσμα 989 νεκρούς, 2.400 τραυματίες και 157.000 άστεγους.

1980 Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας, στον αγώνα εναντίον της Σουηδίας (71–79) στο Βεβέ της Ελβετίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά.

1992 Πέθανε η Γερμανίδα ηθοποιός Μάρλεν Ντίντριχ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Μαγδαληνής Φον Λος («Γαλάζιος Άγγελος»).

1994 Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας και ο γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν, εγκαινιάζουν τη σήραγγα Chunnel, το υπόγειο τούνελ κάτω από τη θάλασσα της Μάγχης, που ενώνει τη Γαλλία με τη Βρετανία.

2001 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που επισκέπτεται μουσουλμανικό τέμενος, στη Δαμασκό.

2007 Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τέταρτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στο ΟΑΚΑ της Αθήνας επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93–91.

2013 Πεθαίνει ο Giulio Andreotti (Τζούλιο Αντρεότι γενν. 14 Ιαν 1919) ήταν Ιταλός δημοσιογράφος, συγγραφέας και Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ιταλίας τρεις φορές (1972–73, 1976–79, 1989–92), κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με τη Μαφία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για το λόγο αυτό, όμως κατόπιν αθωώθηκε. Στην Ιταλία αποκαλείται συχνά Divo Giulio (από το λατινικό Divus Iulius, θεϊκός Ιούλιος, επίθετο που αποδιδόταν στον Ιούλιο Καίσαρα), λόγω της σπουδαιότητας της παρουσίας του στα μεταπολεμικά πολιτικά πράγματα της Ιταλίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ