Σαν σήμερα…

0

Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

558 Ο θόλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη καταρρέει από σεισμό. Ο Ιουστινιανός διατάσσει την άμεση ανακατασκευή του.

1774 Γεννήθηκε ο Φράνσις Μπόφορτ, ναύαρχος βρετανικού ναυτικού, γαλλικής καταγωγής. Δημιούργησε την κλίμακα Μποφόρ για τη μέτρηση της έντασης του ανέμου. (Θαν. 17/12/1857)

1825 Πέθανε ο Αντόνιο Σαλιέρι, Ιταλός συνθέτης, αντίζηλος του Μότσαρτ.

1832 Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και τη Βαυαρία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ορίζεται ως ανεξάρτητη κληρονομική μοναρχία με πρώτο μονάρχη τον Όθωνα, γιο του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας.

1833 Γεννήθηκε ο Γιοχάνες Μπραμς, Γερμανός μουσουργός και πιανίστας, από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού και από τους σημαντικότερους συνθέτες του 19ου αιώνα. Η μουσική του συνδυάζει τη δραματική δύναμη και τη λυρική ένταση μαζί με μία ανακουφιστική ζεστασιά

1840 Γεννήθηκε ο Ρώσος μουσικοσυνθέτης, Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

1892 Γεννήθηκε ο ηγέτης της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας, Γιόζιπ Μπροζ Τίτο

1895 Ο ρώσος φυσικός, Αλέξανδρος Ποπόφ, παρουσιάζει στην Αγία Πετρούπολη τον πρώτο ραδιοφωνικό δέκτη.

1913 Η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας απορρίπτει το αίτημα για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες (ψήφοι: 266 κατά — 219 υπέρ).

1915 1.198 Βρετανοί χάνουν τη ζωή τους, όταν γερμανικό υποβρύχιο τορπιλίζει το βρετανικό πλοίο “Lusitania”, στις ακτές της Ιρλανδίας.

1919 Γεννήθηκε  η Εβίτα Περόν, σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν.1934 Δραπετεύουν από τις φυλακές της Αίγινας 8 στελέχη του ΚΚΕ οι Σακαρέλος, Θωμάζος, Φλαράκος, Σαρίκας, Δαρβίσογλου, Δουλγέρης, Κλειδωνάρης και Βαβούδης. Όλοι οι δραπέτες ήταν καταδικασμένοι από 5 — 20 χρόνια.Χάρρυ Κλυνν, χαρισματικός λαϊκός καλλιτέχνης

1920 Πολωνικά στρατεύματα με επικεφαλής τον Γιούζεφ Πιουσούτσκι και επικουρούμενα από μία συμβολική ουκρανική δύναμη καταλαμβάνουν το Κίεβο. Ένα μήνα αργότερα εκδιώχνονται έπειτα από αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού.

1923 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου Anne Baxter (Αν Μπάξτερ , πέθανε — 12_ Δεκ_1985)  βραβευμένη με όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου το 1946, για την ταινία του Έντμουντ Γκύλντινγκ Στην κόψη του ξυραφιού (The Razor’s Edge, 1946). Η Μπάξτερ είναι επίσης γνωστή για τη συμμετοχή της στις ταινίες: Οι υπέροχοι Άμπερσον (The Magnificent Ambersons, 1942), Όλα για την Εύα (All About Eve, 1950), Η εξομολόγηση (I Confess, 1953), Η γαλάζια γαρδένια (The Blue Gardenia, 1953) και Οι δέκα εντολές (The Ten Commandments, 1956).

1940 Χάρρυ Κλυνν, χαρισματικός λαϊκός καλλιτέχνης

1941 Πέθανε ο Τζέιμς Φρέιζερ, σκοτσέζος ανθρωπολόγος, συγγραφέας του μνημειώδους δωδεκάτομου έργου «Ο Χρυσός Κλώνος», που διερευνά τη σχέση των μύθων όλου του κόσμου, μεταξύ τους και την προέλευση των θρησκειών. (Γεν. 1/1/1854)

1945 Οι Γερμανοί υπογράφουν την παράδοσή τους στο στρατηγείο του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, στην πόλη Ρεμς στη Γαλλία. Ο στρατηγός Αϊζενχάουερ και το συμμαχικό επιτελείο δέχονται την παράδοση άνευ όρων της Βέρμαχτ, και ουσιαστικά της Γερμανίας, που υπέγραψε ο στρατηγός Άλφρεντ Γιόντλ.

1946 Ιδρύεται στο Τόκιο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sony.

1953 Στην Ελλάδα, ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), η οποία τη δεκαετία του 1980 θα μετονομαστεί σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

1954 Τελειώνει η μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ, που κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετ — Μινχ κατά των στρατευμάτων του Γαλλικού ιμπεριαλισμού.Οι απώλειες του Γαλλικού στρατού έφτασαν συνολικά τους 75.867 αξιωματικούς και οπλίτες. Η νίκη αυτή επέδρασε καταλυτικά στην υπογραφή το ίδιο έτος των πρωτοκόλλων της Γενεύης που όριζαν την αποχώρηση όλων των Γαλλικών στρατευμάτων από την Ινδοκίνα, αλλά και το διαχωρισμό του Βιετνάμ σε Βόρειο (με κυβέρνηση των Βιετ-Μινχ) και Νότιο (με κυβέρνηση του αυτοκράτορα Μπάο Ντάι). Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ινδοκίνα θα συνεχίζονταν για σχεδόν δύο δεκαετίες ακόμα, με τους Αμερικάνους να διαδέχονται τους Γάλλους από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

dien bien fu

1960 Κατάρριψη του U2 από τους Σοβιετικούς. Ο Νικίτα Χρουστσόφ ανακοινώνει ότι ο Αμερικανός πιλότος του U2, Φράνσις Γκάρι Πάουερς, βρίσκεται στα χέρια των Σοβιετικών.

1961 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.357.526 άτομα. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή ήταν 724.725 άτομα.

1961 Πέθανε ο ηθοποιός Γκάρι Κούπερ _  Official website

1963 Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του Γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «ΠΕΣΙΝΕ». Το κόστος κατασκευής του υπολογιζόταν σε 3 δις δραχμές και ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει έως τότε στην Ελλάδα. Ήταν ταυτοχρόνως και μια από τις πιο ληστρικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στη νεότερη ελληνική ιστορία.

pesine

1975 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, ανακοινώνει και επισήμως το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.

1986 Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία. Οι απεργοί διαμαρτύρονταν για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

1986 Ο Καναδός Πάτρικ Μόροου αναρριχήθηκε σε κάθε μία από τις Επτά Κορυφές. Πρόκειται για τα υψηλότερα βουνά σε καθεμία από τις επτά ηπείρους. Η επίτευξη σε όλα αυτά τα βουνά θεωρείται ορειβατική πρόκληση την οποία κατάκτησε πρώτος το 1985 ο Ρίτσαρντ Μπέις. Υπάρχουν διαφορετικοί κατάλογοι με παραλλαγές, αλλά ο βασικός πυρήνας των κορυφών παραμένει ο ίδιος. Ο Νίκος Μαγγίτσης είναι ο πρώτος Έλληνας ορειβάτης που έχει σκαρφαλώσει τις πρώτες επτά κορυφές και η Χριστίνα Φλαμπούρη η μόνη Ελληνίδα

1987 Διοργανώνεται σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ το 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής Νεανίδων, το οποίο ολοκληρώνεται στις 10/5. Είναι η πρώτη τέτοιου επιπέδου διοργάνωση που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην ρυθμική.

1995 Στη Γαλλία, ο  δήμαρχος του Παρισιού, Ζακ Σιράκ, με ποσοστό 52,7%, εκλέγεται πρόεδρος, στην τρίτη προσπάθειά του σε προεδρικές εκλογές, θέτοντας τέλος στην 14ετή παρουσία των Σοσιαλιστών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

1996 Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά η δίκη του Σερβοβόσνιου, Ντούσαν Τάντιτς, για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, το 1992. Πρόκειται για την πρώτη δίκη διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης.

1999 Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ στοχεύει “κατά λάθος” την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 υπάλληλοι και να τραυματιστούν 20.

2006 Πεθαίνει ο αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Δημήτρης Καρυστινός.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ