Φαράντος: Οι Ευρωπαϊκές αρνητικές κριτικές για τη χώρα και και η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

0

Πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στην προαγωγή της ασύδοτης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου κατέχει η χώρα μας, στην οποία πολλαπλασιάζονται οι φοροαπαλλαγές και η θέσπιση νέων φοροελαφρύνσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο κατά τα άλλα θησαυρίζει. Σε μια έξαρση των ιδεών που υποστηρίζουν το πλαίσιο ιδεών που προκαλεί τις γυναικοκτονίες, την έμφυλη βία και την πατριαρχία, σε μια δεξιά στροφή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με την υποβάθμιση της αξίας της εργασίας, τη δαιμονοποίηση του μεταναστευτικού και της αδιαφορίας για την κλιματική αλλαγή, η γενεσιουργός αιτία όλων των αντικοινωνικών φαινομένων, η ασύδοτη κυριαρχία του κεφαλαίου, ενισχύεται. Όλα αυτά σε μια περίοδο, κατά την οποία οι διεθνείς εντάσεις με την εισβολή στη Γάζα και τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργούν αναταράξεις που δεν μπορούν να αποροφηθούν από τις εγχώριες πολιτικές.

Η χώρα μας, δυστυχώς βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικών κριτικών από την Ευρώπη για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους δικαίου. Η εισηγήτρια της έκθεσης LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σοφί Ιντ’ Βελντ εξέφρασε  την ανησυχία της για τη μη εξιχνίαση επί δυόμισυ χρόνια της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Η εξαφάνιση του σκανδάλου των υποκλοπών, τα συμβάντα σιδηροδρομικών ατυχημάτων και ναυαγίων, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, αποτελούν ορισμένες από τις δυσλειτουργίες που διαπιστώνονται καθημερινά και γίνονται αντικείμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αντίθετα, φαίνεται πως η μοναδική μέριμνα είναι τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, κλείνοντας τα μάτια στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και χρεώνοντας στους πολίτες την ευθύνη για το ακριβό ρεύμα.

Η συσπείρωση της Κεντροαριστεράς γύρω από ένα κοινό πόλο μπορεί να οδηγήσει προς την έξοδο από αυτή τη δυσμενή κατάσταση. Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πηγαίνει για την απόλυτη ανατροπή, ενώ ταυτόχρονα οριοθέτησε το στόχο ώστε στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα. Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σηκώσει ανάστημα και θα αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς. Στα εσωτερικά θέματα, θα σεβαστεί την νοημοσύνη του Έλληνα με τη σύσταση ψηφοδελτίου με ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν και να προσφέρουν και όχι σελέμπριτις. Το γεγονός ότι το κόμμα είναι πολύ πιο συμπαγές από ότι ήταν στο παρελθόν, συνεισφέρει στην ανοδική πορεία του.

Η κατεύθυνση που έχει πάρει κατά τη δεδομενη χρονική στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προς ένα μαζικό κόμμα των μελών. Τα μέλη θα είναι ο πυρήνας για την ανανέωση που αυτή τη στιγμή επιχειρείται στο κόμμα. Όμως ταυτόχρονα, το κόμμα θα παραμείνει ανεξάρτητο και αυτή είναι μια συνθήκη που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να την εκπληρώσει. Μέσα από το νοικοκύρεμα του κόμματος, μπορεί να μετασχηματιστεί με βάση ένα νέο μοντέλο. Με βάση το μοντέλο αυτό, θα πραγματοποιηθεί μια ριζική ανασυγκρότηση, που θα βασιστεί στα εργατικά και υγιή στοιχεία που επιτέλους πρέπει να βρουν το χώρο να εκφραστούν. Με τη διαρκή καθημερινή βελτίωση, που έχει την απαρχή της στην επόμενη μέρα της πρόσφατης διάσπασης και παίρνονας πλέον αποστάσεις από αυτήν, σιγά σιγά το νέο κόμμα οικοδομείται και διεκδικεί τη θέση που του αξίζει στον εκλογικό χάρτη.

Τρίπολη, 05-12-2023

Γεώργιος Ι. Φαράντος*

* Ο Δρ. Γεώργιος Φαράντος είναι Διδάσκων (ΕΛΚΕ) Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ