Φαράντος: Τοποθέτηση για την Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία – Παιδεία & 4η Βιομηχανική επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης…

0

Ομιλία στη θεματική τράπεζα υγείας στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία
Γεώργιος Φαράντος*

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιβεβαιώνουν κατά το τελευταίο διάστημα, ότι η προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο  της υγείας, είναι μέσα στις προτεραιότητες τους.

Οι στρατηγικές που εφαρμόζονται για την αύξηση της κερδοφορίας της ιδιωτικής υγείας, περιλαμβάνουν τη θέσπιση πληρωμών για τα απογευματινά χειρουργεία, την ανυπαρξία διαγνωστικών εξετάσεων βάσει παραπεμπτικού και τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη συνταγογράφηση.

Όλα αυτά γίνονται βέβαια για να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτών παρόχων υγείας και μεταξύ αυτών και των διαγνωστικών κέντρων.
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στοχεύουν στους γνωστούς τομείς του ΕΣΥ: στην υποβάθμιση αρχικά των εργαστηριακών, των ακτινολογικών και των ψυχιατρικών υπηρεσιών, στην παράδοσης της εστίασης και της φύλαξης στους εργολάβους.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, βρίσκεται προ των πυλών η θέσπιση αποζημίωσης για τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών και των απεικονιστικών εξετάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το υπέρτατο αγαθό της Υγείας από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Η ενίσχυση των απολαβών των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη.
Η αύξηση της χρηματοδότησης στο 7% του ΑΕΠ, θα δώσει τη δυνατότητα του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ.
Η συγχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και βοηθητικούς πόρους θα προσφέρει τους πόρους για τη μεταρρύθμιση.
Η αναδιανομή των οικονομικών πόρων είναι απαραίτητη, με βάση τις διεθνείς μελέτες και πρακτικές, για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Από τούτο το Συνέδριο των αξιών, Εμπρός για τις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες της Ισότητας στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Εμπρός για την αναδιάρθρωση του δημοσίου και δωρεάν Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην κατεύθυνση της ισότιμης παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.
Ευχαριστώ.

H πολιτική για την υγεία οφείλει να περιλαμβάνει μια ευρεία στρατηγική που να επικαλείται το καθολικό δικαίωμα για υγεία, αποσκοπεί στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, συνδέει την υγεία με την κοινωνική και την οικονομική ανάπτυξη και τονίζει την αναγκαιότητα της συμμετοχής της κοινότητας στην όλη διαδικασία (Διακήρυξη της Alma-Ata, 1978).

Αθήνα, 23-02-2024
Γεώργιος Ι. Φαράντος
*Συντονιστής Υγείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας και Διδάσκων Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας

Τοποθέτηση για την Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη Παιδεία.

Ομιλία στη θεματική τράπεζα παιδείας στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Γεώργιος Φαράντος*

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Το τελευταίο διάστημα, είμαστε μάρτυρες της επέλασης των Νοεφιλελεύθερων πολιτικών στο χώρο της Παιδείας.

Ένα οργανωμένο σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η αρχή έγινε, με το να μείνουν έξω από τα δημόσια Πανεπιστήμια, χιλιάδες νέοι που επιχειρούσαν να εισαχθούν σε αυτά.

Ο λόγος που έγινε αυτό, ήταν για να βρεθεί πελατεία για την ιδιωτική εκπαίδευση και για τα επερχόμενα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Με νόμο του Υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν από το Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής Εμπειρίας των Πανεπιστημίων, οι έχοντες τα προσόντα διδασκαλίας δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι επί σειρά ετών δίδασκαν σε αυτά.

Στα Προγράμματα Ακαδημαϊκής Εμπειρίας πλέον, μπορεί να διδάξει Διδάκτωρ που έχει το ένα κλάσμα των προσόντων από έναν άλλο, με προεξάρχον προσόν το ότι δεν έχει εργασία (αφού απαγορεύεται σε ορισμένες κατηγορίες να διδάξουν). 

Και ο χώρος της Ακαδημαϊκής διδασκαλίας δεν είναι χώρος πειραματισμού ούτε καταπολέμησης της ανεργίας ενός ή δύο ατόμων ανά Τμήμα.

Η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχτεί, τα Πανεπιστήμια να γίνουν χώρος εμπορίας γνώσης ούτε χώρος υπερκέρδους των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αντισταθεί στην καταπάτηση των άρθρων του Συντάγματος, που ορίζει ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται από τα Πανεπιστήμια.

Να αγωνιστούμε για:

Την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, με την ένταξη όλων των υπαρχόντων τύπων λυκείων

Αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ

Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων

Εξασφάλιση μόνιμων διορισμών, για την πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών

Διπλασιασμό του αριθμού καθηγητών και ερευνητών σε βάθος τετραετίας

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την υπεράσπιση του δημοσίου και δωρεάν συστήματος Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Καμία νέα ούτε κανένας νέος έξω από τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Κανένα παιδί έξω από το δημόσιο σχολείο.

Ευχαριστώ.

 

H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση.

H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.

Άρθρο 16 του Συντάγματος της Ελλάδας

 

Αθήνα, 22-02-2024

Γεώργιος Ι. Φαράντος

*Συντονιστής Υγείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας και Διδάσκων Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας

image.png

Τοποθέτηση για τις Προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης – οι Απαντήσεις της Αριστεράς.

Ομιλία στη σχετική θεματική τράπεζα στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Γεώργιος Φαράντος*

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία οι τεχνολογικές εξελίξεις προκαλούν την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από τις ραγδαίες μεταβολές λόγω της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Οι παγκόσμιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αποσκοπούν στο κέρδος και στην εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων προκαλούν την ραγδαία αύξηση του αριθμού των υποαπασχολούμενων ή των ανέργων.

Την ίδια ώρα που οι νέοι εργαζόμενοι μπαίνουν κατά εκατομμύρια στην ανεργία της τεχνολογικής επανάστασης και της ανεπαρκούς πολιτικής επιλογής για τη διαχείριση της.

Το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα δήθεν μέτρα-ασπιρίνες που προτείνουν οι  νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη χώρα μας, όπως της δήθεν δημιουργίας μισού εκατομμυρίου θέσεων στον τομέα της πληροφορικής και ειδικότερα των προγραμματιστών.

Η καθυστερημένη και αναποτελεσματική προσαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, προκαλούν το φαινόμενο του brain-drain, τη δημογραφική παρακμή, την αύξηση των ανισοτήτων και το γιγάντωμα του τεχνολογικού αναλφαβητισμού και της φτώχειας.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει την προώθηση της ενεργού συμμετοχής της χώρας  στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τη Εθνική Στρατηγική για τη μετάβαση στη Βιομηχανία, που να περιλαμβάνει σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εκπαίδευση, την εξειδίκευση και την εργασία με καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας στο ραντεβού του με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και ένα εξωστρεφές μοντέλο με ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι σύμφωνο με το πνεύμα του αιώνα μας και θα περιλαμβάνει ένα σχεδιασμό τύπου αποστολής (Mission oriented policies).

Οι δράσεις που θα σχεδιαστούν θα είναι και top-down και bottom-up.

Το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει την κοινή κατεύθυνση της ομάδας.

Το όραμα, την αποστολή, τους σκοπούς και τους στόχους για την πορεία στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Με ανάλυση του Εθνικού και του Διεθνούς επιστημονικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος.

Με προϋπολογισμούς, έλεγχο και ανατροφοδότηση.

Αλλά πέρα και πάνω από όλα, με φροντίδα για την προσαρμογή των ευάλωτων ομάδων, με προάσπιση των συμφερόντων των αδύναμων έναντι των ισχυρών, μέσα σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Με εφαρμογή των αξιών της Αριστεράς, με ισότητα και δικαιοσύνη για όλους, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών.

 

Από τούτο το Συνέδριο των αξιών, επιθυμούμε να υπερτονίσουμε τις  απαντήσεις της Αριστεράς στις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης

Εμπρός για το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, για την αναδιάρθρωση της εργασίας με προσανατολισμό στο μέλλον της με ένα πρόσημο για την ωφέλεια της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Ευχαριστώ.

  

Αθήνα, 24-02-2024

 

Γεώργιος Ι. Φαράντος

*Συντονιστής Υγείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας και Διδάσκων Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ