Ανακοίνωση Κουτσούλη σχετικά με τον «Δικαστικό Καλλικράτη»

0

Η Τριφυλία φλερτάρει με την ερημοποίηση

Με έκπληξη αλλά όχι με απορία, παρακολουθώ τις εξελίξεις σχετικά με τον «δικαστικό Καλλικράτη» που προωθεί το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με έκπληξη πριν από καιρό, μαθαίναμε ότι θα κλείσουν και θα μεταφερθούν τουλάχιστον 4 εφετεία και μία σειρά πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων. Έτσι στην Πελοπόννησο τα πρωτοδικεία Κυπαρισσίας και Γυθείου μετατρέπονται σε περιφερειακά με ένα κεντρικό στην έδρα του κάθε νομού. Η μετατροπή σε περιφερειακό, σημαίνει «φλερτάρω με λουκέτο» τα επόμενα χρόνια, για να τα λέμε ξεκάθαρα τα πράγματα.

Το ίδιο συμβαίνει και με ειρηνοδικεία όπως των Γαργαλιάνων, Πύλου, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας και άλλα. Ζούμε σε μια περιοχή, αυτή της Τριφυλίας, όπου οποιαδήποτε διοικητική αλλαγή, την πλήγωσε ανεπανόρθωτα τα τελευταία 15 χρόνια και φυσικά άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην πορεία της τοπικής οικονομίας και ζωής.

Αναρωτιέμαι αφού όλα τα χρόνια το ζητούμενο ήταν η αποκέντρωση και η ζωή στην περιφέρεια, γιατί συνεχώς νομοθετούμε υπέρ της συγκέντρωσης υπηρεσιών σε έναν τόπο; Στο στόχαστρο αυτή τη φορά το ιστορικό πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων.

Μετά από αντιδράσεις φορέων και πολιτικών αρχών σε κάθε τόπο η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πίσω όσο αφορά στα εφετεία. Έτσι παραμένει το εφετείο Αγρινίου, Σύρου και φυσικά της Καλαμάτας. Όσο και αν προσπάθησαν κάποιοι να το παρουσιάσουν σαν επίτευγμα του πρώην πρωθυπουργού, η συνέχιση της λειτουργίας του εφετείου, αφορά την αλλαγή στα σχέδια της κυβέρνησης, αφού Σύρος και Αγρίνιο δεν έχουν Σαμαρά. Χαμένη σε αυτή την ιστορία η πόλη της Τρίπολης αφού ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη μεταφορά των εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας στην Αρκαδική πρωτεύουσα και έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Για τις δικαστικές υπηρεσίες της Τριφυλίας φυσικά και δεν μίλησε κανείς. Για την Πύλο ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τα λεγόμενα, εξασφάλισε τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου. Και εμείς τι κάνουμε που δεν έχουμε Σαμαρά; Οι βουλευτές του νομού, ο πρώην πρωθυπουργός εκλέγονται και από την Τριφυλία. Μάλλον πρέπει να το υπενθυμίσουμε. Το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, πρέπει να παραμείνει στον τόπο μας όσο και το τελευταίο Ειρηνοδικείο της Τριφυλίας, αυτό των Γαργαλιάνων. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην Τριφυλία αλλά και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό του νομού μας, έχει αφήσει απομονωμένο το δικηγορικό σύλλογο της Τριφυλίας με επανειλημμένες αποχές να παλεύει για το αυτονόητο. Τα περι λειτουργίας περιφερειακού Πρωτοδικείου θα αποδειχθούν στην πράξη προάγγελος λουκέτου και ως γνωστόν ότι κλείνει δεν ξανανοίγει. Να σας θυμίσω τι έγινε με τα αστυνομικά τμήματα Φιλιατρών και Κοπανακίου; Να σας θυμίσω ότι τότε, στην εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά, είχε προπηλακιστεί κυριολεκτικά από δημοτικούς συμβούλους η τότε βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κυρία Κοζομπόλη, και η τότε φέρελπις ευρωβουλευτής κυρία Μισέλ Ασημακοπούλου, έταζε δεξιά και αριστερά, ότι μόλις η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, τα Φιλιατρά θα αποκτήσουν εκ νέου αστυνομικό τμήμα; Και μάλιστα δεσμευόταν δημοσίως στη δεξίωση του δήμου και καμάρωναν γύρω της οι γνωστοί κλακαδόροι! Πέντε χρόνια διακυβέρνησης είδατε να ανοίγει κάτι; H Τριφυλία τελικά πού ανήκει; Aνήκει στη Μεσσηνία; Δικαιούται μερίδιο από την ανάπτυξη του νομού, ή κάποιοι έχουν βαλθεί, να τη μετατρέψουν στο απομονωμένο βορειοδυτικό κομμάτι τα τελευταία χρόνια; Αν κλείσει και το πρωτοδικείο, τελικά μετά, τι θα έχει σειρά; To νοσοκομείο που βάλλεται έτσι και αλλιώς; Αρκετά δεν ανεχτήκαμε ως Τριφύλιοι; Δρόμο εθνικό δεν έχουμε, υπηρεσίες έκλεισαν, ανάπτυξη πουθενά, δημογραφικά αιμορραγούμε, λιμάνια κατεστραμμένα, τρένα σταματημένα, τελικά ποιοι μας κοροϊδεύουν; Aς κινητοποιηθούμε, πριν να είναι αργά. Η τοπική ζωή και οικονομία δεν αντέχει άλλη απαξίωση και μαρασμό.

Στηρίζουμε το δικηγορικό σύλλογο της Τριφυλίας και καλούμε τους πολίτες, να μετέχουν στις κινητοποιήσεις των φορέων. Η Τριφυλία, αποτελεί την πρώτη γεωργική οικονομία στην Πελοπόννησο και στους πολίτες της, δεν αξίζει ο εμπαιγμός.

 

Δημήτρης Κουτσούλης

Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας

Επικεφαλής Συνδυασμού «Αφετηρία Ζωής»

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ