Σαν σήμερα…

0

1595 o Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τη γεωμετρική σταθερά κατασκευή του σύμπαντος.

1762 η Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη ανακηρύσσεται τσαρίνα Αικατερίνη Β’, αφού έχει ήδη απαλλαγεί από τον άνδρα της τσάρο Πέτρο Γ΄, χάρη στη βοήθεια των αδελφών Ορλόφ. Έμεινε στην ιστορία ως Μεγάλη Αικατερίνη.

1771 πέθανε ο Μιχαήλ Μπακνανάς, κηπουρός από την Αθήνα, που θανατώθηκε από τους Τούρκους κι έγινε νεομάρτυρας από την Εκκλησία. Δρόμος στον Νέο Κόσμο και στάση του τραμ στην ίδια περιοχή φέρουν το όνομά του. (Γεν. 1753)

1789 στις Βερσαλίες, σχηματίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Συντάγματος και ξεκινάει εργασίες για τη δημιουργία του γαλλικού Συντάγματος.

1793 στο βόρειο Καναδά ψηφίζεται ο νόμος για το δουλεμπόριο και στο νότιο Καναδά απαγορεύεται η εισαγωγή σκλάβων.

1816 oι «11 Ενωμένες Επαρχίες της Λα – Πλάτα» κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία και 12 χρόνια αργότερα συγκροτούν την Δημοκρατία της Αργεντινής.

1819 γεννήθηκε ο Ελίας Χόου, εφευρέτης της κοπτοραπτικής μηχανής

1821 Οι Τούρκοι προχωρούν σε σφαγές Κυπρίων. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.

1856 γεννήθηκε στην Κροατία ο Νίκολα Τέσλα, ηλεκτρομηχανικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος

1856 πεθαίνει ο Ιταλός χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο, που έδωσε το όνομά του στο νόμο Αβογκάντρο, που χρησιμοποιείται για τα αέρια

1867 ιδρύεται η θρυλική ομάδα της Queen’s Park της Γλασκόβης, η οποία θα παραμείνει αήττητη επί 9 χρόνια και θα αποτελέσει τον κορμό της Εθνικής Σκότιας.

1877 αρχίζει το πρώτο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον. Τα εισιτήρια του πρώτου αυτού αγώνα κοστίζουν ένα σελίνι, δηλαδή πέντε σημερινές πέννες.

1894 Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Πιότρ Καπίτσα, που κατάφερε πρώτος να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης (Νόμπελ Φυσικής 1978). Ο Καπίτσα διετέλεσε επίσης μέλος του Προεδρείου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

1900 η Αυστραλία γίνεται ομόσπονδο κράτος.

1901 παραιτείται ο ναύαρχος Σαχτούρης.

1910 στην Αίγυπτο, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη φέρνει στο φως πλάκα με το χρονικό της πτώσης της Ιερουσαλήμ.

1912 έκρηξη σε ορυχείο της Βρετανίας έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 80 ατόμων.

1915 Βρετανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική, τη σημερινή Ναμίμπια (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Η πρώην γερμανική κτήση προσαρτάται στη Βρετανική Νότια Αφρική.

1918 στο Τενεσσί των ΗΠΑ, 101 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε σύγκρουση τρένων.

1919 η γερμανική Εθνοσυνέλευση επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης, που τερματίζει και επίσημα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1922 ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, Ολυμπιονίκης κολυμβητής και αργότερα ηθοποιός, που ερμήνευσε τον ”Ταρζάν”, γίνεται ο πρώτος αθλητής, που κολυμπά 100 μέτρα σε λιγότερο από ένα λεπτό, με χρόνο 58,6 δευτερόλεπτα.

1926 Αρχίζει η λεγόμενη «Βόρεια εκστρατεία» του επαναστατικού στρατού της Κίνας (Κουομιτάνγκ – αστοί εθνικιστές και Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εναντίον της στρατοκρατικής κυβέρνησης του Πεκίνου. Η εκστρατεία έληξε 2 χρόνια αργότερα με την πτώση της τελευταίας και την ενοποίηση της Κίνας.

1929 γεννήθηκε ο βασιλιάς του Μαρόκου, Χασάν Β’

1929 στην Ελλάδα, αποφασίζεται η παροχή ψήφου στις γυναίκες για τις δημοτικές εκλογές.

1932 Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της βιομηχανίας ξυριστικών ειδών «Gillette». (Γεν. 5/1/1855)

1935 Γεννιέται η Αργεντίνα τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα.

1947  Το ΕΑΜ με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συμβιβασμό και καλεί σε συνεννόηση με στόχο την ειρήνευση. Την ίδια στιγμή, αθρόες συλλήψεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σε νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας πιάνονται 2.613 άτομα σε Αθήνα – Πειραιά και 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί από τους συλληφθέντες στέλνονται εξορία. Το ΕΑΜ με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συμβιβασμό και καλεί σε συνεννόηση με στόχο την ειρήνευση. Την ίδια στιγμή, αθρόες συλλήψεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σε νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας πιάνονται 2.613 άτομα σε Αθήνα – Πειραιά και 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί από τους συλληφθέντες στέλνονται εξορία.

1956 γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με δύο Όσκαρ, Τομ Χανκς

1956 Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 ρίχτερ πλήττει τις Κυκλάδες. Στα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Κάλυμνος, Λειψοί, Νάξος, Πάρος, Πάτμος και Σαντορίνη προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές. Συνολικά 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν.

1961 Υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Υπό από το πρίσμα των μετέπειτα εξελίξεων, το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε πλήρως όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για τον χαρακτήρα της ΕΟΚ, για τις συνέπειες που είχε στα φτωχά αγροτικά και βιοτεχνικά στρώματα, καθώς και για τη γενικότερη αντεργατική επιθετική πολιτική που συνεπάγονταν η ένταξη σε αυτή. Η σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ισχυροποίησε τη θέση της αστικής τάξης της χώρας μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

1965 γεννήθηκε η τραγουδίστρια και σύζυγος του Κερτ Κομπέιν, τραγουδιστή των Nirvana, Κόρτνεϊ Λαβ.

1966 τεχνητός χλοοτάπητας χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο Χιούστον Άστροντομ αλλάζοντας τα σπορ για πάντα.

1977 εγκαινιάζεται το μουσείο του Γουίμπλεντον Λόουν Τένις Κλαμπ με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τον πρώτο αγώνα.

1982 ένα Μπόινγκ 727 της εταιρείας Pan Am συντρίβεται στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ στοιχίζοντας τη ζωή σε 154 άτομα.

1984 ρεκόρ θεατών για αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ (67.596) σημειώνεται στο Hoosier Dome της Ινδιανάπολη για την αναμέτρηση της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ και μιας ομάδας επίλεκτων από το ΝΒΑ (97-82).

1990 οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου συναντώνται για πρώτη φορά μεταπολεμικά στο Χιούστον του Τέξας. Η σύναξή τους θα αποκτήσει θεσμική διάσταση τα επόμενα χρόνια και θα πάρει την ονομασία Group Seven (G7).

1992 στο Πακιστάν, η Βουλή εγκρίνει νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα καταδικάζονται σε θάνατο όσοι βλασφημούν τον προφήτη Μωάμεθ.

1993 για παράνομη χρηματοδότηση της παράταξής του, του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής Βουλής, Ανρί Εμανουελί.

1997 ανακαλείται για τουλάχιστον ένα χρόνο η άδεια πυγμαχίας του Μάικ Τάισον και του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, δάγκωσε το αυτί του πυγμάχου Εβάντερ Χόλιφιλντ.

1999 ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων Open, που διεξάγεται στο Βέλγιο.

2000 ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου γίνεται ο πρώτος Έλληνας σφυροβόλος, που σπάει το φράγμα των 80μ με πανελλήνιο ρεκόρ 80,45 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ.

2003 στο νοτιανατολικό Μπαγκλαντές, 400 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο, όταν το πλοίο, που τους μετέφερε βυθίζεται στα φουσκωμένα από τους μουσώνες νερά του ποταμού Μέγνα.

/atexnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ