Νίκος Καπραβέλος για απογευματινά χειρουργεία / «Μαύρη μέρα για το ΕΣΥ – Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας»

0

«Δεν έχουμε ιδεολογήματα για την απογευματινή λειτουργία και πραγματικά θεωρούμε ότι δεν μπορεί ένα νοσοκομείο να κλείνει τις πόρτες του στη μία και στις 2 η ώρα. Δεν είμαστε εναντίον της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων εφόσον υπάρχουν και υγειονομικές ανάγκες. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας» επεσήμανε μεταξύ άλλων

Την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, μετά και το επικοινωνιακό «σόου» του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη σχολίασε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα».

«Από το 1980 είμαι ειδικευόμενος και από το 1986 στο ΕΣΥ και μάλιστα στην πρώτη γραμμή σαν γιατρός ΜΕΘ» είπε αρχικά, μιλώντας στον Kontra, για να προσθέσει:

«Γι’ αυτό για μένα ήταν και είναι αδιανόητο το δημόσιο να προσφέρει υπηρεσίες με εισοδηματικά κριτήρια».

«Τη χαρακτηρίζω μαύρη μέρα σήμερα για το ΕΣΥ, που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με απρόβλεπτες συνέπειες. Γιατί εάν επεκταθεί, πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει εκτρώματα» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ξέρετε ότι περάσαμε μαύρες μέρες με μια οξεία κατάσταση υγειονομικής κρίσης, που δεν είχαμε ξανά αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα πάρα πολλά περιστατικά άλλων παθήσεων να μην μπορούν να βολευτούν. Στο νοσοκομείο μας βρεθήκαμε μπροστά σε μία λίστα 5.000 ασθενών που περίμεναν. Καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια και παρ’ όλο που δεν έχουμε προσωπικό να το φτάσουμε στις 2.000» δήλωσε επίσης, περιγράφοντας την κατάσταση.

«Καυχιέται το “Παπαγεωργίου” ότι άνοιξε τον δρόμο, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Το “Παπαγεωργίου” δουλεύει αυτή τη στιγμή και ενισχύθηκε με προσωπικό από το “Παπανικολάου” και ακόμη πληρώνει το νοσοκομείο μου νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό από το “Παπαγεωργίου”» αποκάλυψε μάλιστα στην εκπομπή.

«Δεν έχουμε ιδεολογήματα για την απογευματινή λειτουργία και πραγματικά θεωρούμε ότι δεν μπορεί ένα νοσοκομείο να κλείνει τις πόρτες του στη μία και στις 2 η ώρα. Δεν είμαστε εναντίον της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων εφόσον υπάρχουν και υγειονομικές ανάγκες. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας» επεσήμανε.

«Δεν μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα όταν το 40% των χειρουργικών αιθουσών το πρωί είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού» είπε ακόμη.

«Εμείς βγάζαμε γύρω στα 12.000 χειρουργεία ετησίως και τώρα μετά βίας φτάνουμε 7-8.000 γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες» εξήγησε. «Το υπουργείο ξέρει πολύ καλά ότι οι κενές θέσεις μόνο στο “Παπανικολάου” αυτή τη στιγμή είναι 160-170 σε καίριες ειδικότητες. Και αν πάρω το αναισθησιολογικό τμήμα που έχει 27 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 10-11 γιατροί» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Νίκος Καπραβέλος ανέφερε σχετικά με τα «κίνητρα» των γιατρών: «Οι γιατροί των ΜΕΘ, των ΤΕΠ, που χειρουργούν το επείγον, μένουμε στα ίδια και δεν έχουμε κίνητρο, αδειάζουν οι θέσεις μας, δεν έχω ειδικευόμενους. Εμείς ορκιστήκαμε στον όρκο του Ιπποκράτη να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας κατά τη γνώση μας και την εμπειρία μας. Και δεν ορκιστήκαμε να προσφέρουμε ανάλογα με την τσέπη του ασθενούς».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ