Μέση Ανατολή / Περισσότεροι από 300 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ

0

Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ αργά το βράδυ του Σαββάτου, στην πρώτη του απ’ευθείας επίθεση προς ισραηλινό έδαφος.

Ένα επτάχρονο κορίτσι τραυματίστηκε, ενώ μικρές ζημιές προκλήθηκαν σε μια στρατιωτική εγκατάσταση την ώρα που η βαλλιστική επίθεση ενεργοποίησε σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε πόλεις σε όλο το Ισραήλ, μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ και τη Δυτική Ιερουσαλήμ, και ακούστηκαν εκρήξεις καθώς η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτισε τα βλήματα.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε σε τηλεοπτική ενημέρωση πως περισσότερα από 300 βλήματα εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, καθώς και κάποια από το Ιράκ και την Υεμένη, αλλά το 99 τοις εκατό από αυτά αναχαιτίστηκαν.

«Το Ιράν προέβη σε μια πολύ σοβαρή ενέργεια που ωθεί την περιοχή προς την κλιμάκωση», πρόσθεσε, και πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν πλήρη λειτουργικότητα και συζητούν τις επιλογές για τις επόμενες επιχειρήσεις.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, σε μια σύντομη ανάρτηση στο Χ είπε ότι το Ισραήλ θα πετύχει τη νίκη: «Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) δήλωσε ότι εκτόξευσε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘Αληθινή Υπόσχεση’ ως μέρος της τιμωρίας για «το έγκλημα της σιωνιστικής οντότητας να στοχοποιήσει το ιρανικό προξενείο στη Συρία» την 1η Απριλίου. Από την επίθεση στη Δαμασκό σκοτώθηκαν επτά μέλη του IRGC.

Το IRGC πρόσθεσε: «Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους στα κατεχόμενα εδάφη».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ ήταν προετοιμασμένο για μια «άμεση επίθεση από το Ιράν».

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά μια προγραμματισμένη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την Παρασκευή προειδοποίησε το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, αφού είπε ότι ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται να είναι επικείμενο, δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον, ανέφερε σε δήλωσή της ότι ο Μπάιντεν ενημερώνεται τακτικά από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους, Αμερικανούς εταίρους και συμμάχους.

Η Συρία έθεσε επίσης σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τα ρωσικής κατασκευής αμυντικά συστήματα εδάφους-αέρος Pantsir γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό και σημαντικές βάσεις σε περίπτωση ισραηλινού πλήγματος, δήλωσαν πηγές του στρατού στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν προσωρινά τον εναέριο χώρο τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Αμερική δεν επιδιώκει σύγκρουση με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσει να δράσει για να προστατεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις και να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση του Ιράν, λέγοντας ότι είναι «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής του ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιανσκάι δήλωσε στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι εκτός από μια επιστολή από το Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε και μια επιστολή από το Ιράν, που διαβεβαίωνε ότι η επίθεσή του ήταν εντός του πλαισίου του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που διέπει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

«Η τελευταία προειδοποιεί ότι εάν το Ισραήλ απαντήσει, το Ιράν θα απαντήσει με πιο ισχυρό και αποφασιστικό τρόπο», δήλωσε ο Polyanskiy.

«Βρίσκονται υπό επίθεση αυτή τη στιγμή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος εν συντομία στις αεροπορικές επιδρομές σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια.

«Αυτό συμβαίνει επειδή δείχνουμε μεγάλη αδυναμία. Αυτό δεν θα συνέβαινε, η αδυναμία που έχουμε δείξει, είναι απίστευτη και δεν θα είχε συμβεί αν ήμασταν εμείς στην εξουσία».

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ